Prettig thuiskomen met Homey

Vergeleken met 50 jaar geleden, leven we tegenwoordig in een hectische en drukke tijd. We moeten veel regelen, aan van alles denken en om van alles denken. Daarnaast staat ook de tijd niet stil en zie je dat vooral terug in de techniek. Was ‘vroeger’ het heel wat als je een computer had, tegenwoordig is dat al wel de norm. En heb je geen computer, dan hoogstwaarschijnlijk een laptop of tablet. Er worden allerlei nieuwe snufjes bedacht en geïnnoveerd. Daar kun je van denken en vinden wat je wilt, maar soms zit daar dan toch een uitvinding tussen dat je denkt: Ja! Dit gaat mijn leven gemakkelijker maken. Ik zie er de (meer)waarde van in..

 

De kans is groot dat de kinderen van nu, aan hún kinderen het volgende verhaal zullen vertellen:

“In mijn tijd bedacht iemand een wit bolletje met een doorsnede van 12 cm. Hij had 3 steuntjes, waardoor je hem ergens neer kon zetten. In het midden zat een doorzichtige ring waar lampjes in verschillende kleuren achter schenen.”

Homey formaat

 

“Het was een magisch bolletje, voor die tijd helemaal! Hij kon namelijk alles in je huis aansturen, zonder dat je er veel voor hoefde te doen.. Je stelde hem één keer in en vanaf dan ging alles automatisch. En als ik bedoel dat hij álles aan kan sturen, bedoel ik ook álles:

  • Verlichting,
  • Verwarming,
  • Energie,
  • Inbraakbeveiliging,
  • Zonwering,
  • Garage,
  • Klimaat,
  • En hij kon inspelen op het weer

 

We noemden het bolletje ‘Homey’. Een stabiel apparaat wat alles in je huis regelde, ook als je niet thuis was. En het mooie was nog dat je niet alles hoefde aan te schaffen van Homey, maar dat hij goed samen kon met veel andere merken.”

 

“De Homey was eigenlijk de basis vanwaar je je systeem verder ging uitbreiden. Hij werkte samen met populaire producten en merken als:

  • Philips Hue,
  • Toon,
  • Innr,
  • Woonveilig,
  • IFTTT (IF This Than That),
  • Zwave,
  • Ikea TRÅDFRI Ledlampen.

 

Ook toentertijd kenden we mensen die terughoudend waren betreft al die nieuwe snufjes. Ja inderdaad zoon, toen was dat nog nieuw.. Maar de bediening was heel eenvoudig: Je kon je hele huis besturen vanuit één app. Hierdoor was het heel laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.”

 

Homey verbond al je apparaten thuis. Hij was verdeeld in 3 onderdelen:

 

1. Flow

“Flows waren regels om je huis te automatiseren, gemaakt door jouzelf. Ze werkten volgens het principe “Als iets gebeurt, en dit en dat is waar, doe dan dat”. Met deze bouwstenen waren er oneindig veel mogelijkheden die iedereen in staat stelden om zijn huis te laten gedragen, zoals hij dat wilde. Bijvoorbeeld:

Als de zon schijnt – En de temperatuur in de ruimte loopt op – Doe dan de zonwering naar beneden.
Als het 6:00 uur is – En mijn wekker staat ingesteld – Doe dan mijn lampen aan op de zachtste stand.

Maar je kon ook:
Er voor zorgen dat het licht aan was als je thuis kwam
Je favoriete muziek startten als wekker
Je telefoon laten trillen als er post was bezorgd
De lampen laten knipperen als je weggaat en het gaat regenen

Flows verbonden je Apparaten, Apps en Homey. Hierdoor kon je ineens veel meer met de apparaten die je al had.”

 

2. Muziek

“Met Homey Muziek kon je je eigen afspeellijst maken met nummers van verschillende apparaten. Je lievelingsmuziek kon je horen uit de speakers die je al had. Zo kon je door je hele huis non stop luisteren naar jouw favoriete muziek. Je kon meerdere afspeellijsten maken en automatisch af laten spelen op elk gewenst moment van de dag. Bijvoorbeeld een ‘Goeie-morgen-afspeellijst’ om bij wakker te worden en voor tijdens je ochtendritueel. Met Sonos, Denon Heos en Google Chromecast (Audio) waren er veel mogelijkheden. Je kon je muziek automatisch starten met Flow.”

 

3. Inzichten

“Het was vaak lastig om een goed en overzichtelijk beeld te krijgen van wat al je apparaten verbruikten gedurende de dag. Homey Insights legde deze gebeurtenissen vast, zodat je achteraf kon zien wat er had plaatsgevonden in je huis. Dit gebeurde m.b.v. overzichtelijke grafieken. Samen met Flow kon je regels maken welke je konden helpen om energie te besparen.”

 

Homey inzichten

 

“Wacht eens zoon, ik denk dat ik er nog wel een filmpje van heb. Even kijken.. ja hier! Zie, dan kun je een beeld krijgen van hoe dat er toen uit zag”:

 

 

“Wauw! Mooi ding pa! Maar pa, als dit vroeger zo nieuw was, dan wist niet iedereen hoe het werkte of het moest installeren. Hoe ging dat dan?”

“Goeie vraag jongen.. Maar dat was geen probleem. Dan kon je naar ICT Dokter Zwolle met je vragen. Hij gaf persoonlijke voorlichting voor jouw woonsituatie en hij kon je helpen met het installeren en beheren. In zijn webshop kon je ook meer informatie vinden…”

“Nou ideaal! Als ik kijk naar wat je er allemaal mee kon en de support die je kon krijgen, dan had ik het destijds wel geweten!”

 

ICT Dokter Zwolle: Heb je inderdaad na het lezen vragen of lijkt het je wel wat om kennis te maken, laat het me weten. Ik kijk graag met je mee.

september 17, 2018