Hoe heb jij je data beveiligd?
Wachtwoorden
Je hebt een wachtwoord ingesteld op je laptop en pc. Dus jij bent klaar met de AVG… Nouuu, bij-na.. Inmiddels is iedereen wel klaar met de AVG, maar dat wil niet zeggen dat je alle belangrijke stappen al hebt genomen. Waar je precies aan moet denken met je apparaten, vertel ik je in dit bericht.
We gaan jouw wachtwoord eens nader bekijken.. Je hoeft hem me niet te vertellen, maar ga eens bij jezelf na of:
- Je een uniek wachtwoord gebruikt: gebruik je hem alleen voor dat ene apparaat?
- Is het ook de inlog voor je bankomgeving, je e-mailbox, Facebook, Twitter of andere accounts?
- Is het een wachtwoord wat gemakkelijk te raden is? (naam van een huisdier, woonplaats, geboortedatum, kinderen)
- Als je verschillende wachtwoorden gebruikt, waar bewaar je ze dan? Dicht bij je pc, waar ze voor het grijpen liggen?
Wanneer je bij de meeste vragen ‘nee’ hebt geantwoord, ben je al goed bezig! Heb je ook ‘ja’ geantwoord, dan zijn er puntjes ter verbetering. Hier hoef je echt niet alleen mee aan de slag. Ja, ok, de wachtwoorden mag jij alleen zien, maar de manier waarop je eenvoudig niet-te-raden-wachtwoorden maakt en hoe je deze wachtwoorden beheert, daar kan ik je goed bij helpen.
Back-up
Dan hebben we het hierboven over het inloggen gehad, maar de gegevens die je overal bewaard, heb je daar ook een Back-up van?
Nee? Lees gauw verder voor handige tips!
Ja? Top! Hieronder staan handige weetjes voor je.
Want:
Maak je een Back-up naar een externe harde schijf? En waar bewaar je deze schijf? Ook deze data dien je veilig te stellen voor derden, maar ook voor waterschade, brand of defect.
Wanneer je besluit om een Back-up naar de Cloud te maken, dan heb ik een paar tips:
Let er op dat je ook je Back-ups onderbrengt bij Europese, liefst Nederlandse bedrijven/ Cloud providers. Deze bedrijven moeten voldoen aan de Nederlandse wetgeving (AVG). Daarnaast zijn hun Algemene Voorwaarden en Privacy Statements in het Nederlands nét iets beter te volgen. Wanneer je over wilt stappen naar een betrouwbare Nederlandse Cloudprovider, kan ik je een Online Back-up service bieden. Hiermee:
- Maak je eenvoudig een Back-up van jouw foto’s en documenten.
- Maakt de Online Back-up software automatisch reservekopieën van jouw belangrijke bestanden.
- De software slaat de reservekopieën versleuteld op in een Nederlands datacenter.
- Mocht je een bestand kwijtraken, dan kan dit met enkele muisklikken worden hersteld.
Hoe kun je gebruik maken van Online Back-up?
Met de installatie van de software op je pc of laptop help ik je. Hierbij kun je aangeven welke mappen en bestanden in de Back-up moeten worden meegenomen. En hoe frequent er een Back-up gemaakt zal worden. Je krijgt per e-mail een rapport van de Back-up, zodat je zeker weet dat je bestanden goed zijn opgeslagen. Kijk hier voor meer informatie.