Computer gegijzeld…. wat nu??
Ransomware steeds grotere bedreiging
Naast het bedrijfsleven worden ook steeds meer consumenten het slachtoffer van ransomware praktijken. De ransomware (gijzelsoftware) belandt in de meeste gevallen via een bijlage in de e-mail binnen. Dit kan ook gebeuren doordat software op de computer geen actuele update heeft gehad.
Volgens de FBI hebben cybercriminelen in het eerste kwartaal van 2016 al 206 miljoen dollar op deze manier verzameld, waaronder in Nederland. De impact van ransomware is in dit kwartaal evengroot als in heel 2015.
Hoe werkt het?
Ransomware is eigenlijk een hele oude vorm van criminaliteit. Iemand of iets wordt gegijzeld en er wordt losgeld gevraagd (engelse woord ransom). Ransomware is de geautomatiseerde vorm hiervan waarbij geen mensen of goederen worden gegijzeld, maar uw gegevens. Dit kunnen bijvoorbeeld uw trouwfoto’s zijn, die u toevallig slechts op één computer had opgeslagen. Er zijn 2 manieren hoe uw computer geïnfecteerd raakt met ransomware:
- Je opent een phishing of spam email bericht en installeert daarmee de ransomware direct op uw computer;
- Je bent al eerder geïnfecteerd met een virus dat criminelen toegang tot je computer verschaft. Je computer wordt doorverkocht aan andere criminelen die hier hun malware op installeren.
Als je computer eenmaal de ransomware software bevat, zal je computer je eigen bestanden gaan versleutelen met een moeilijk te kraken protocol. In de praktijk betekent dit dat je zonder de bijbehorende sleutel nooit meer bij je bestanden kunt komen.
De sleutel kun je bij de crimineel bemachtigen door er voor te betalen. De prijs hangt af van het type slachtoffer. Voor een particulier zal dit tussen de € 100,- en € 200,- zijn, voor bijvoorbeeld een ziekenhuis zal dit vele malen hoger liggen.
Wat kunt je doen tegen deze ransomware?
Criminelen worden steeds creatiever bij het inbreken in computers. Steeds vaker zorgen digitale dieven op een slimme manier dat er zogenaamde ransomware (gijzelsoftware) op je computer wordt geplaatst waardoor deze volledig wordt geblokkeerd. Je moet vervolgens met geld over de brug komen om weer bij de persoonlijke data op uw computer te kunnen. Erg vervelende chantagepraktijken dus, waar je liever niet mee te maken krijgt.
Basisregels voor veilig internetten
Je kunt de kans op ransomware aanzienlijk beperken door de volgende basisregels voor veilig internetten te hanteren:
- Open bij twijfel nooit een bijlage in een verdachte mail
- Gebruik antivirus software
- Zorgt voor actuele updates van software
- Zorgt voor een goede actuele backup!!
ICT Dokter Zwolle kan je hiermee helpen met 2 verschillende servicen:
Security & update Service en het is belangrijk om regelmatig backup te plaatsen op een medium dat niet permanent is gekoppeld aan je computer. Dit kan een USB schijf zijn, die daarna wordt losgekoppeld en in de kast wordt gelegd of een internet backup dienst zoals Online Backup Service.
Indien je de USB schijf permanent hebt gekoppeld via een extra schijfletter (F:), dan zal de ransomware software deze schijf herkennen en ook voor u versleutelen. Kortom je backup is dan ook niet meer voor je toegankelijk. Met een online dienst heeft u hier geen last van.