Pas op dat je niet wordt opgelicht middels phishing in e-mail, apps of smsjes!
Dit is een waarschuwing die je waarschijnlijk al vaker gelezen hebt. Maar toch is het belangrijk om hier de aandacht op te blijven vestigen. Want volgens de Fraudehelpdesk neemt het aantal meldingen van phishing toe. Alleen al in 2019 hebben 15.000 (!) mensen een melding gedaan van phishing.
Over wat voor bedrag praten we dan?
Tot nu toe staat de teller op 1,1 miljoen (!) euro. Dat is meer dan in 2018. Toen werd er voor in totaal 862.000 euro aan schade gemeld. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders wel eens op een phishinglink heeft geklikt.

Wie zit achter de phishing en hoe gaan ze te werk?
Internetcriminelen zijn degenen die de phishing-linkjes versturen. Dit doen ze onder andere via e-mail, apps of smsjes. “Klik dan gewoon weg”, zou je denken… Maar de berichten zijn zó gemaakt dat het lijkt alsof officiële instanties of bedrijven, zoals banken, incassobureaus en telecomproviders het bericht versturen. Eerder was het nog wel houtje-touwtje Nederlands, waardoor je wist dat het bericht niet echt was. Maar tegenwoordig worden de teksten beter en lijken de berichten veel echter. In de drukte of op de automatische piloot kun je dan, zonder je het te realiseren, op zo’n link klikken.
Pas geleden werd er nog een oplichtersbende opgerold in België, welke ook ’te werk’ ging in Nederland. Het zijn dus niet alleen Russen, Chinezen, Indiërs en Tunesiërs , maar ze opereren ook dichterbij huis. Echt: Bescherm je wachtwoorden digitaal en scherm je pincode af bij pinautomaten…
Digitale phishing: Wat gebeurt er als je op een phishing-link klikt?
Vaak kom je op een website die door de criminelen nagemaakt is en moeilijk van echt is te onderscheiden van de website van de echte instantie of bedrijf. Op de webpagina proberen internetcriminelen middels invulvakjes om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld je bankgegevens. Er wordt om inloggegevens gevraagd die jijzelf invult om bijvoorbeeld in te loggen. Je dénkt dat je gaat inloggen, maar ondertussen geef je zo je informatie aan een online crimineel. Zo kan diegene geld van de rekening van het slachtoffer stelen.

Gebruik nergens 2x hetzelfde wachtwoord
Mocht een internetcrimineel een wachtwoord van je hebben ontfutseld, dan is het belangrijk dat hij niet direct overal toegang tot heeft. Daarom is het belangrijk dat je overal een ander wachtwoord gebruikt. Er bestaan handige, gratis, tools voor op je computer om al je inloggegevens versleuteld op te slaan. Gelukkig maar, want dan hoef je ook niet alle 100 en 1 wachtwoorden te onthouden! Daarnaast genereert deze tool unieke, lange, niet te raden wachtwoorden. Laat het me weten* als ik je hier verder mee kan helpen.
Wat als je niet op de phishing-link klikt, maar wél het mailtje hebt geopend?
Een e-mail kan voorzien zijn van een tracking pixel. Deze kun je zelf niet zien, omdat deze bijvoorbeeld slim verwerkt zit in een afbeelding. Je hoeft dan alleen maar de e-mail te openen en de afzender krijgt al bevestiging dat je de e-mail ontvangen hebt. De crimineel weet dan dus dat je e-mailadres bestaat én dat je dit soort mailtjes opent.
De slachtoffers zijn mensen als jij en ik…
Volgens de Fraudehelpdesk worden internetcriminelen steeds creatiever bij het maken van phishing-berichten en is het dus ook steeds lastiger om de berichten te herkennen. Daarnaast worden criminelen steeds brutaler en komen ze ook op plekken waar je het niet verwacht: in juli werden nog 2 mannen opgepakt die op straat mensen oplichtten door ze een QR-code te laten scannen.
Eerder besteedde ik ook aandacht aan dit onderwerp. Lees hier: hoe je een phishingmailtje kunt herkennen.
Wat nu te doen?
Neem contact met me op* als je jouw beveiliging van apparatuur en software beter wilt bekijken. Ik kan je helpen om digitaal de deur goed dicht te spijkeren.
Groet, Jeroen
*Geen zorgen, bij het klikken op deze linkjes, word je doorgestuurd naar de contactpagina op mijn website 😉
Bron: RTL Nieuws